امروزه کم نیستند مجرمینی که از منظر وضعیت روانی از مشکلات زیادی رنج می برند. از میان تمامی جرایم، جرم تجاوز به عنف معمولاً توسط مجرمینی ارتکاب می یابد که متأسفانه به هر دلیل نتوانستند از طریق قانونی اقدام به برقراری نزدیکی و ارتباط جنسی نمایند و از این رو، مرتکب جرم تجاوز به عنف می شوند. البته مرتکبینی وجود دارند که توانسته اند زندگی تشکیل داده و دارای همسر و فرزند/ فرزندان باشند؛ لیکن متأسفانه خلأهای روانی موجبات ارتکاب جرم تجاوز به عنف را در آن بیدار کرده است. بنابراین، مرتکبی جرم تجاوز به عنف معمولاً دارای مشکلات روحی و روانی عدیده ای در دوران کودکی یا نوجوانی خود هستند. چه بسا بسیاری از آنها خود، قربانی تجاوز شدند.
جرم تجاوز به عنف در تمامی کشورهای دنیا همچنان و هر روزه قربانی می گیرد و مختص منطقه یا کشور خاصی نیست.
معمولاً افرادی که دست به تجاوز به عنف می زنند ابتدا قربانی خود را می ربایند و سپس با برقراری ارتباط جنسی همراه با خشونت و اکراه، قربانی را به قتل می رسانند. برای اطلاعات بیشتر مقاله زنا در قانون مجازات اسلامی را بخوانید.
ماهیت جرم تجاوز به عنف
عنف در لغت به معنی اجبار و زور است و تجاوز به عنف، نوعی زنا محسوب می شود که در آن رضایت و تمکین از سوی زن وجود ندارد. مجازات جرم تجاوز به عنف اعدام است. بند ت ماده 224 قانون مجازات اسلامی در این خصوص مقرر داشته است:
«حد زنا در موارد زیر اعدام است:.... ت- زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی که موجب اعدام زانی است...».
تبصره 2 ماده 224 قانون مجازات اسلامی در مورد رضای به عنف چنین مقرر کرده است:
«هرگاه کسی با زنی که راضی به زنای با او نباشد در حال بیهوشی، خواب یا مستی زنا کند رفتار او در حکم زنای به عنف است. در زنا از طریق اغفال و فریب دادن دختر نابالغ یا از طریق ربایش، تهدید و یا ترساندن زن اگرچه موجب تسلیم شدن او شود نیز حکم فوق جاری است».
اشکال تجاوز جنسی
تجاوز جنسی عمولاً دارای اشکال مختلفی است که در یک تقسیم بندی ساده عبارتند از:
تقسیم بندی می شود.
پرونده های تجاوز به عنف
پرونده های تجاوز به عنف، معمولاً پرونده های وحشتناکی هستند که فرد متجاوز تنها به تجاوز بسنده نکرده؛ بلکه قربانی خود را مورد آزار و اذیت جنسی قرار می دهد و سپس او را به قتل می رساند. در برخی پرونده ها، قاتل حتی پس از تجاوز و کشتن قربانی خود، اموال او را نیز به سرقت می برد. نمونه هایی از پرونده های تجاوز به عنف را در زیر مشاهده می کنید:
1. پرونده اسماعیل رنگرز
قتل آتنا اصلانی در سال 96 یکی از جنجالی ترین پرونده های سال های اخیر تلقی می شود، با کشف جنازه مورد تجاوز واقع شده آتنا از داخل بشکه ای در پارکینگ همسایه یعنی اسماعیل رنگرز بازجویی از او شروع شد و مشخص شد که آتنا تنها قربانی این قتل وحشتناک نبوده است. بلکه 3 فقره قتل دیگر وجود داشته که اسماعیل آن را در پرونده خود قرار داده است.
2. پرونده فرزاد مسافرکش
فرزاد، مسافرکش پلیدی بود که در دهه 80، سه زن از مشافران خود را مورد تجاوز قرار داده و پس از کشتن آنها، طلاهای مقتولین را با خود به سرقت برده است. البته به گفته خود پس از انجام این 3 فقره قتل، توبه می کند؛ اما دوباره وسوسه کی شود و به 4 زن دیگر تجاوز می کند و پس از قتل و تکه تکه کردن آنها، جنازه آنها را در گوشه ای رها می کند.
3- پرونده خفاش شب
غلامرضا خوش رو، معروف به خفاش شب، پس از سوار کردن دختران جوان و زنان، آنها را به محلی کشانده و پس از تجاوز، قربانیان خود را به قتل رسانده و طلاهای آنها را به سرقت می برد. سرانجام در 22 خرداد سال 76 قصاص شد.
4- پرونده قاتل عنکبوتی
سعید حنایی معروف به قاتل عنکبوتی، در مشهد زنان خیابانی را با ادعای ریشه کن کردن فساد به قتل می رساند. البته خود، قبل از وقوع ارتکاب قتل، به قربانیان تجاوز می کرده و سپس آنها را به قتل می رسانده است. مادر و فرزند وی از او به عنوان قهرمان یاد می کردند.
ارکان جرم تجاوز به عنف
جرم تجاوز به عنف نیز مانند سایر جرایم دارای 3 رکن قانونی، مادی و معنوی (روانی) است.
الف- رکن قانونی تجاوز به عنف:
رکن قانونی جرم تجاوز به عنف در بند ت ماده 224 قانون مجازات اسلامی بیان شده است. از سوی دیگر در تبصره ماده 224 موارد در حکم زنای (تجاوز) به عنف را بیان کرده است.
ب- رکن مادی جرم تجاوز به عنف:
برقراری ارتباط جنسی و نزدیکی، به گونه ای که آلت تناسلی مرد داخل در قُبُل یا دُبُر زن گردد به گونه ای که زن به برقراری چنین ارتباطی رضایت نداشته باشد. بنابراین اعمال زور و تهدید و به کار بردن خشونت عنصر مادی جرم تجاوز به عنف را تشکیل می دهد.
پ- رکن روانی جرم تجاوز به عنف
بلوغ، عقل و اختیار رکن روانی (معنوی) تمام جرایم را تشکیل می دهند. مرتکب تجاوز به عنف هم از این امر مستثنی نیست. بنابراین علم مرتکب مبنی بر عدم رضایت بزه دیده یا قربانی از وقوع جرم تجاوز به عنف و عمد او نسبت به ارتکاب جرم تجاوز به عنف، رکن روانی جرم تجاوز را تشکیل می دهد.
در زیر متداول ترین سؤالات در مورد تجاوز به عنف مطرح شده است. همچنین برای مشاهده کانال تلگرام مؤسسه حقوقی ترنم عدالت روی آیکون زیر کلیک نمایید.
«انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرائم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هیچ فردی در این خصوص مجاز نیست، مگر در مواردی که جرم در مرئی و منظر عام واقع شده و یا دارای شاکی یا به عنف یا سازمانیافته باشد که در این صورت، تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضائی انجام میشود.تبصره ۱ـ در جرائم منافی عفت هرگاه شاکی وجود نداشته باشد و متهم بدواً قصد اقرار داشته باشد، قاضی وی را توصیه به پوشاندن جرم و عدم اقرار میکند.تبصره ۲- قاضی مکلف است عواقب شهادت فاقد شرایط قانونی را به شاهدان تذکر دهد.تبصره ۳- در جرائم مذکور در این ماده، اگر بزه دیده محجور باشد، ولی یا سرپرست قانونی او حق طرح شکایت دارد. در مورد بزه دیده بالغی که سن او زیر هجده سال است، ولی یا سرپرست قانونی او نیز حق طرح شکایت دارد».
در حال حاضر اعطای وکالت به صورت الکترونیک و بدون نیاز به حضور موکل انجام می شود.