تهدید در لغت به معنای ترساندن شخصی به منظور مجبور کردن او به انجام دادن یا عدم انجام کاری. جرم تهدید زمانی واقع می شود که شخصی که مورد تهدید واقع شده است، از سوی دیگری برای انجام کار یا عدم انجام کار نامشروع مورد ارعاب قرار بگیرد (اگر فاعل جرم تهدید دیگری را به انجام عملی مشروع تهدید کند، جرم تهدید محقق نشده است).
جرم تهدید دارای سه عنصر قانونی، مادی و معنوی است.
عنصر قانونی جرم تهدید
عنصر قانونی جرم تهدید در ماده 669 قانون مجازات اسلامی است. این ماده چنین مقرر کرده است:
«هر کس دیگری را به هر نحو به قتل یا ضررهای نفسی و شرافتی یا مالی یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او تهدید کند، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را کرده یا نکرده باشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
عنصر مادی جرم تهدید
عنصر مادی جرم تهدید عبارت است از: فعل تهدید نمودن. البته ماده در مورد سایر شرایط برای تحقق جرم تهدید مواردی را در نظر نظر گرفته است.
بررسی نکات جرم تهدید در ماده 669 قانون مجازات:
1- عبارت «به هر نحو» نشان می دهد تهدید می تواند با توسل به هر وسیله انجام گیرد، مثلا کسی دیگری را با چاقو و یا تفنگ وادار به انجام کاری کند و یا اینکه اصلاً وسیله به کار نبرد و صرفاً با به کار بردن الفاظی دیگری را تهدید و وادار به انجام دادن کاری نماید.
2- موضوع جرم تهدید عبارت است از: تهدید نسبت به قتل، ضررهای نفسی و شرافتی یا مالی یا افشای اسرار. بنابراین این موارد حصری هستند و به غیر از این ها موارد دیگری قابل قبول نخواهد بود.
3- تهدید به قتل، ضررهای نفسی و شرافتی و مالی می تواند نسبت به تهدید شوند باشد و یا نسبت به بستگان او واقع شود. البته قانون گذار درجه دوری یا نزدیکی بستگان را مشخص نکرده است. به نظر می رسد تشخیص این امر عرفی است.
4- تهدید کننده باید با اعمال تهدید تقاضای وجه و یا انجام و یا عدم انجام کاری را از تهدید شونده داشته باشد. مثلاً الف، ب را تهدید می کند که در صورتی که مبلغ 100،000،000 تومان به من ندهی آبروی خودت یا خواهرت را می برم.
عنصر روانی یا معنوی جرم تهدید
در وقوع جرایم باید سوء نیت عام (علم+عمد مرتکب) و سوء نیت خاص (تحقق نتیجه مورد نظر قانون گذار) وجود داشته باشد. حال از آنجایی که جرم تهدید از جمله جرایم مطلق است نه مقید، بنابراین سوء نیت خاص (تحقق نتیجه) در این جرم دخالتی ندارد و صرف سوء نیت عام (علم و عمد مرتکب) برای وقوع جرم تهدید کافی است.
بررسی موضوعات جرم تهدید
جرم تهدید می توان نسبت به جان (نفس) فرد یا ضررهای نفسی واقع شود. مثلاً الف، ب را تهدید به قتل می کند و یا ب را تهدید به اسیدپاشی و یا ضرب و جرم می نماید.
همچنین جرم تهدید می توتند نسبت به اموال فرد نیز واقع شود. مثلاً، الف به ب می گوید اگر وجهی را به من ندهی ماشینت را خراب می کنم.
تهدید می تواند نسبت به ضررهای شرافتی و عرض و آبروی فرد نیز واقع شود. مثلاً الف به ب می گوید اگر وجهی را به من ندهی آبرویت را در محل کار می برم.
تهدید کننده در اثر تهدید می تواند با دانستن رازی مهم از فرد، او را تهدید به انجام یا ترک انجام عملی کند. مثلاً الف به ب می گوید اگر وجهی را به من ندهی، به همه می گویم تو با ج رابطه ای نامشروع برقرار کرده ای.
در زیر مهمترین سؤالات در حوزه جرم تهدید از سوی مخاطبان پاسخ داده شده است. همچنین برای مشاهده کانال تلگرام مؤسسه ترنم عدالت روی آیکون زیر کلیک کنید.
در حال حاضر اعطای وکالت به صورت الکترونیک و بدون نیاز به حضور موکل انجام می شود.