ترکه یا ماترک به دارایی اطلاق میشود که پس از مرگ از متوفی باقی مانده باشد. ترکه شامل داراییهای مثبت (طلبها) و یا داراییهای منفی (بدهیها) متوفی است. متوفی ممکن است به موجب وصیت تمام یا بخشی از اموال خود را مورد تعیین و تکلیف قرار دهد. وصیت ممکن است تملیکی باشد و یا عهدی باشد. وصیت تملیکی برای موردی است که موصی (وصیت کننده) تمام یا بخشی از اموال خود را به نفع شخصی (موصی له) وصیت میکند. در وصیت عهدی موصی برای اداره اموال خودش وصی تعیین میکند.
پس از فوت اولین قدم از سوی ورثه این است که انحصار وراثت اتخاذ شود. پس از اخذ گواهی انحصار وراثت ورثه باید صورت برداری از اموال به جای مانده از متوفی را انجام دهند و فهرستی از دارایی های متوفی را تهیه کنند که به این عمل تحریر ترکه گفته میشود. تحریر ترکه باید از طرف وراث و در شورای حل اختلاف آخرین محل اقامتگاه متوفی مطرح شود. پس از تحریر ترکه، نوبت به مهر و موم ترکه میرسد که این امر برای جلوگیری از حیف و میل شدن اموال و دارایی ها است. درخواست مهر و موم ترکه از سوی هر ذینفع از جمله طلبکاران و در شورای حل اختلاف آخرین محل اقامتگاه متوفی مطرح میشود.
رفع مهر و موم ترکه ممکن است از سوی اشخاصی غیر از متقاضیان نیز انجام گیرد که در این صورت شورای حل اختلاف باید صورت کاملی از اموال به صورت ریز و جز به جز نگاشته باشد. در مورد بهای اموال غیرمنقول نیز از کارشناس جلب نظر خواهد شد.
پس از طی مراحل فوق نوبت به تقسیم ترکه میان وراث میشود. در حالتی که اختلافی میان ورثه نباشد این کار با توافق قابل انجام است در غیر این صورت هر یک از ورثه، دادخواست تقسیم ترکه را به دادگاه مطرح میکنند. اگر اموال به جای مانده از متوفی غیر قابل تقسیم باشد در این صورت مال مشاع فروخته میشود و میان طرفین تقسیم میگردد. به منظور احقاق حق خود با وکلای مؤسسه ترنم عدالت همراه باشید. به منظور اطلاعات بیشتر مقاله ارث و ماترک مراجعه کنید. این صفحه به فراخور تغییر قوانین به روز خواهد شد. برای مشاهده کانال تلگرام مؤسسه روی آیکون زیر کلیک کنید.
ترکه، ماترک، رفع مهر و موم، مهر و موم ترکه، تحریر ترکه، تقسیم ترکه، شورای حل اختلاف، دادگاه، اقاکتگاه متوفی، ارث، وصیت، وصیت عهدی، وصیت تملیکی، موصی به، موصی له، وصی
تقسیم ترکه، مهر و موم ترکه، تحریر ترکه، رفع مهر و موم ترکه، مال مشاع، فروش ترکه، شوای حل اختلاف، دادگاه، متوفی، طلبکاران، دارایی مثبت، دارایی منفی، وصیت، ارث، دارایی
تقسیم ترکه در صلاحیت دادگاه آخرین محل اقامتگاه متوفی است.
تقسیم ترکه، دادگاه، متوفی، محل اقامت متوفی، مهر و موم ترکه، انحصار وراثت، تحریر ترکه